Historie

Tuinders
De rijke geschiedenis van “De Lofstem” begint in september 1926 in Broek op Langedijk. Het dorp bevindt zich in een uitgesproken tuindersgebied , samengesteld uit een groot aantal eilandjes dat bekend staat als ‘het Rijk der Duizend Eilanden”. Een aantal tuinders richtte De Lofstem op, om er eenmaal per week, na hun dagelijkse zware arbeid, samen te komen om (lof)liederen te zingen.

Broek op Langedijk
Nog altijd is Broek op Langedijk de thuishaven van De Lofstem, maar onze koorleden komen uit de wijde omgeving. Wij repeteren vlak bij het Museum “Broeker Veiling”, de oudste vaarveiling van Europa, geheel uit hout opgetrokken en in het water gebouwd, dat een belangrijke toeristische attractie is in de regio.

Anno nu
Het koor telt momenteel zo’n 60 leden. Mede door de hedendaagse repertoirekeuze blijkt ons koor ook aantrekkelijk voor een jongere generatie zangers. Waar veel koren in Nederland sterk vergrijzen, ligt de gemiddelde leeftijd op ongeveer 63 jaar. Jongere leden – 40 tot 50 jaar – worden nadrukkelijk bij bestuurlijke taken betrokken, waarmee we beogen een jeugdiger publiek aan te trekken. De toekomst van De Lofstem lijkt daarmee gewaarborgd.